Hebron

FEBRUARY, 2011

"Truth and forgiveness are the only solution for the Middle East. The challenge, especially between Israelis and Palestinians, is not to find the solution. The challenge is to be the first courageous enough to embrace it."  
(Mosab Hassan Yousef)

Hebron. Een van mijn kostbaarste herinneringen. Samen met twee vrienden reisde ik af naar conflictgebied. We hadden geen idee wat ons te wachten stond, al geloofden we zelf graag van wel. Ik was net drie maanden achttien toen ik me wilde gaan bemoeien met een van de diepst gewortelde conflicten ter wereld. Ik had geen idee dat deze reis de richting zou gaan bepalen voor de jaren die voor mij zouden volgen. Destijds was de keuze om de Palestijnse gebieden te bezoeken niet meer dan mijn eigen grenzen opzoeken. Nu, heel veel jaar later, weet ik dat ik met mijn bezoek aan dit stukje absurde wereldpolitiek een deur heb geopend die ik nooit meer voor mezelf heb kunnen sluiten. Hoewel ik in eerste instantie dacht wereldpolitiek tot in de puntjes te kunnen begrijpen, weet ik nu dat deze gedachte niets meer dan onwetendheid betekende. 

Onderstaande foto's illustreren een eenzijdig beeld van een duizendzijdig conflict. Het is niet mijn persoonlijke benadering ervan, die heb ik namelijk niet. Over de jaren heen heb ik ontdekt dat de mensen met de grootste mond het minst weten. Vastgeroeste meningen, vooral in conflicten als deze, zijn de grootste obstakel op de weg naar vrede.